Elérhetőségeink

Cím: 8300 Tapolca, Kossuth u. 2.

Telefon/Fax: 87/413-569

Email: titkarsag@elmolight.hu

Telephely nyitvatartása: hétfőtől-péntekig 7-15 óráig

Érték a szennyből- Agrárágazat 2013.november

A növekvő mennyiségű szennyvíziszap egyre több problémát okoz. A hulladékok kezelése, feldolgozása és elhelyezésének környezetbarát megoldása nem várathat magára, hiszen az iszap mennyisége a szennyvízelvezetési és tisztítási program előre haladásával számottevően növekszik.

Szennyvíziszap komposzt mezőgazdasági hasznosítása

A szennyvíz olyan élelmiszer előkészítési, és lakossági kiválasztási hulladék szállítója, melyhez nagyon sok egyéb életvitelhez elengedhetetlen személyi használatú (personal care product), s részben ipari hulladék is belekerül. De mindemellett az agrárium és az élelmezés számára stratégiai jelentőségű, olcsó és állandóan rendelkezésre álló, megfelelő biológiai kezeléssel kiválóan hasznosítható, olcsó tápanyag és hatóanyag bázist jelent, ami a kezelés és hasznosítás nélkül csak költség és teher lenne.

Kommunális szennyvíziszap komposztok, mint új lehetőség

Az egyik, nagy mennyiségben rendelkezésünkre álló megújuló energiaforrásunk a termőtalaj. De sajnos olyan mértékben  kizsigereltük a termőtalajokat, továbbá oly mértékben igényelnék a szerves tápanyag utánpótlást, hogy a  növények szempontjából legfontosabbak elemek kimerülőben vannak...de van megoldás!

Kommunális szennyvíziszap hasznosítása

Napjainkban a települések csatornázottsága folyamatosan fejlődik, csatornázott települések száma évről-évre emelkedik. A nagyobb arányú csatornázottság magával vonja azt a tényt, hogy növekszik a szennyvíztisztítás során keletkező szennyvíziszap mennyisége. A megfelelő beltartalmi mutatókkal rendelkező szennyvíziszap megfelelő kezeléssel kiválóan felhasználható mezőgazdasági területek hatékony és olcsó tápanyag-utánpótlására.

Szennyvíziszapból tápanyag gazdálkodásra alkalmas termék

Környezetünk és az ökológiai egyensúly fenntartása érdekében egyre jobban terjed a különböző hulladékok újrafeldolgozása, hulladékok hasznosítása. Ezen belül a kommunális szennyvíziszapoknak is többféle újrahasznosítási módozata létezik. Ezek közül a komposztálás az a szennyvíziszap kezelési eljárás, amely határozott már bizonyítottan komoly előnyöket nyújt a felhasználó - jelen esetben a mezőgazdaság - számára.

Aerob humusztrágya gyártás folyamatábrája

Biomass Super komposztok gyártásának bemutatása

Anaerob humusztrágya gyártás folyamatábrája

Cofuna szerves humusztrágya gyártási eljárásának bemutatása

Escherichia Coli és a komposzt készítmények

Az összes szerves komposzt-készítményekkel foglalkozó magyarországi cég figyelmét célszerű felhívni a néhány évvel ezelőtti németországi Escherichia Coli mutáns okozta fertőzésre-, valamint a körülötte kibontakozott nagyon negatív média-visszhang lehetséges következményeire, szerves trágyák, komposztok és komposztkészítmények ellenőrzésének fontosságára.

Biomass Super Komló komposzt előállítási folyamata

Különleges, hamuval dúsított szennyvíziszap komposzt gyártási eljárása

Biomass Super Biofuna komposzt előállítási folyamata

Tapolcai Biofuna Kft által szennyvíziszapból előállított Biomass Super Biofuna komposzt előállításának folyamatábrája

Elmolight megjelenések

Összegyűjtöttük a cégünkről írtakat, cégünk megjelenéseit, sajtóközleményeit.

 
HVG 2012. december
Milliárdokat spórolhat a vizes ágazat
Tény, hogy a termőföldek egyre fogynak, és a termőterületek talajminősége is folyamatosan romlik. Ennek eredménye, hogy az élelmiszer-növényeket egyre kisebb termőterületen kell megtermelni, miközben a termőképesség csökken, az egyoldalú műtrágya-kezelés pedig nem segíti, inkább növeli a problémákat.
 
Hulladékból tápanyag - olcsó, milliárdos lehetőség a mezőgazdaság számára
Évente több 10 milliárdos, olcsó és környezetkímélő, jó minőségű tápanyag juttatható az agráriumnak egy hazai technológiával. Magyar műtrágya-függőséget és importot enyhíthet a vizes ágazat és az agrárium közötti jobb együttműködés.
 
Magyar technológia lehet a megoldás a szennyvíziszapok és a műtrágya- függőség kezelésére
A műtrágyák ára most is, de a jövőben – várhatóan - egyre csak emelkedik. Magyarországon folyamatosan csökken az állat-állomány, továbbá a sok éves műtrágyázás negatív hatása miatt egyes növénykultúrákban már erőteljesebben jelentkezik a szerves-anyag hiány.
 
Magyar technológia lehet a megoldás a műtrágya- függőségre
A műtrágya-árak folyamatos emelkedése további feszültségeket szülhet, míg a világ legszegényebb országaiban további milliókat taszíthat éhezésbe − figyelmeztetett már évekkel ezelőtt az ENSZ. Magyarország az olajhoz hasonló műtrágya-függőségben él, aminek az enyhítésére egy hazai technológia lehet a gyógymód.
 
Alternatíva a műtrágyákkal szemben
A tapolcai Elmolight Bt. új technológiája nemcsak az ipari méretekben keletkező szennyvíziszap elhelyezését és ártalmatlanítását oldja meg, hanem a kommunális szennyvíziszapból készíthető termésnövelő anyaggal az agrárgazdaságban egyre erőteljesebben jelentkező tápanyaghiány problémáját is orvosolja.
 
Magyar találmány enyhítheti a műtrágya függőséget
Innovációs díjat nyert az új magyar technológia, amely nem csak a szennyvíziszap elhelyezési problémákat oldja meg, hanem hasznos, biológiailag hatásos termésfokozó készítménnyel váltja ki a műtrágyákat
 
Szennyvíziszapból termék, innováció díjas technológia
 
Magyar találmány enyhítheti a műtrágya függőséget
 
Humusztrágyák és kertiföldek gyártása kommunális szennyvíziszapból mikrobiológiai lebontással
 
Műtrágyánál hatékonyabb, olcsóbb hazai termék
 
Kommunális iszaból készítenek tápanyagot
 
Innováció díjas technológia, szennyvíziszapból termék
 
Magyar találmány enyhítheti a műtrágya függőséget
A szántóföldi tápanyag-visszapótlás és szervesanyag-gazdálkodás új koncepciói

A honlapon található szövegek, anyagok - ide értve a letölthető anyagokat is - szellemi tulajdont képeznek. Felhasználásuk, idézésük kizárólag forrásmegjelöléssel és/vagy engedély birtokában lehetséges!