Elérhetőségeink

Cím: 8300 Tapolca, Kossuth u. 2.

Telefon/Fax: 87/413-569

Email: titkarsag@elmolight.hu

Telephely nyitvatartása: hétfőtől-péntekig 7-15 óráig

Szennyviziszap irányított komposztálási technológia

Jelenleg az iszapok mezőgazdasági hasznosítása minimális és általában gondot és költséget jelent a szolgáltatóknak az elhelyezése, pedig az ipari szennyeződésektől mentes szennyvíziszapok - megfelelő technológia alkalmazásával - kiválóan felhasználhatóak a mezőgazdasági területek tápanyag-utánpótlására: azaz a költség helyett árbevételt jelenthetnek.

A Biomass irányított komposztálási technológia komplex megoldást nyújt, hiszen a kommunális iszapokat, szennyvíziszapot nem csak kezeli, ártalmatlanítja, feldolgozza és hasznosítja hanem egyben egy új irányt és megoldást is jelent az agrárgazdaságban egyre erőteljesebben jelentkező tápanyaghiányra és műtrágya függőségre. Az eljárással olyan - termékként korlátozás nélkül értékesíthető - magas minőségű komposzt gyártható, amely a talajregenerálás mellett a mikroelem hiánybetegségekre is megoldás, tehát a mezőgazdaság számára igen értékes készítményt jelent. Eljárásunk tökéletesen igazodik az új hulladéktörvényben megfogalmazott elvárásokhoz, a technológiánk használatával nem kell számolni az évről-évre emelkedő települési szennyvíziszap hulladéklerakási járulékának többletköltségével sem.

Gyógyszergyári fermentáció után fennmaradó iszapok hasznosítása

Már az 1980-as években a jelenlegi szakembergárdánk a Biogál Gyógyszergyárral közösen dolgozta ki a technológiát, amelyben az ott fermentációs eljárással történő  antibiotikum gyártás után veszélyes hulladékként megmaradó  micélium-iszapok felhasználhatóvá váltak termékgyártás alapanyagaiként.

Az akkor gyártott penicillin, oxitetraciklin, bacitracin, gentamicin,  stb., gyártás után - a még hatóanyag-maradékot tartalmazó - iszapok aerob oltóanyaggal (vegyes kultúra) történő beoltását követően a hatóanyagok elbontásra kerültek, így a visszamaradó szerves iszapok továbbkezelésével komposztként használható termékeket nyertünk.

Az elmúlt évben  lovastatin, tobramicin, deferoxamin,  mikofenolsav, vankomicin, stb. iszapokra is kidolgoztunk mentesítési  eljárást, és számos további eredményt értünk el ezen a területen is.

Szénhidrogénnel szennyezett talaj ártalmatlanítása

A technológia elvi alapja, hogy léteznek olyan mikroorganizmusok, amelyek életműködésükhöz alternatív szénforrásként szénhidrogéneket (olajat, benzint, stb.) képesek hasznosítani.

Az általunk gyártott oltóanyag a természetből izolált, szénhidrogénbontó képességre szelektált, mesterséges úton felszaporított és szilárd hordozón kiszerelt mikroorganizmusok keveréke, amely alkalmas alifás, aliciklikus és aromás szénhidrogének lebontására CO2, H2O és hő felszabadulása mellett. Az oltóanyag emberre és környezetre káros mikrobákat, anyagokat nem tartalmaz.