Elérhetőségeink

Cím: 8300 Tapolca, Kossuth u. 2.

Telefon/Fax: 87/413-569

Email: titkarsag@elmolight.hu

Telephely nyitvatartása: hétfőtől-péntekig 7-15 óráig

 Biomass Super komposztok

 

 

.A.S.A. szennyvíziszapokból a mezőgazdaság számára hasznos, jól értékesíthető, állami (NÉBIH) engedéllyel rendelkező komposztot állít elő Biomass Super termékcsaládhoz csatlakozva. Tekintsék meg az .A.S.A. termékének hatékonyságát, gazdák véleményét tükröző reprezentatív kísérlet rövid összefoglalóját.

Magyarország az olajhoz hasonló műtrágya-függőségben él, amelynek enyhítése a talajok termőképességének megóvása érdekében, valamint a folyamatosan növekvő műtrágya árak miatt is egyre komolyabb hangsúlyt kap, ahogy a  világ minden táján, úgy itthon is.
 
 
Az évtizedes egyoldalú műtrágyázással olyan káros - és sajnos egyre gyorsuló - folyamatokat indítottunk el, amely a magasabb termésátlagokért folytatott küzdelemben ellenünk dolgozik!
 
A mezőgazdaság problémái napjainkban:

- a talajok puffer kapacitása, regeneráló-képessége hanyatlik
- a talajok elsavanyodása fokozódik
- talajok fizikai szerkezete romlik
- a talajélet egyre sivárabb
- a humuszképződés stagnál vagy lecsökken
- fokozódik a műtrágyák kimosódása (N) és lekötődése P2O5
 
Kémiai ásványi tápanyag-utánpótlás miatt kialakult hátrányok:

- talaj nagymérvű pusztulása
- talajok fiziko-kémia és biológiai leromlása
- erózió és defláció fokozódása
- tápanyagok egy részének megkötődése, más részének gyors kimosódása
- környezetszennyezés
- termesztett növényeinknek a mikroelem ellátottsága is egyre rosszab
 
Továbbái gondot jelent a jelenleg elhelyezési problémákat és kiadást jelentő, egyre nagyobb mennyiségben keletkező kommunális szennyvíziszapok és ipari méretekben, koncentráltan képződő biomasszák, szerves hulladékok hatékony, biztonságos és tényleges hasznosításának megoldása.
 
A tapolcai Elmolight Bt évekkel ezelőtt e két problémakörre koncentrálva globális megoldásra törekedett, hazai és külföldi kutatók bevonásával - több éves fejlesztéssel – alkalmas eljárást fejleszett ki az egyre nagyobb mennyiségben képződő szennyvíziszap mennyiség biztonságos és környezetbarát kezelésére és hasznosítására. Irányított komposztálási technológiájával a kommunális szennyvíziszapokból - amelyet alapanyagként alkalmazunk – tisztán biológiai alapon előállított Biomas Super komposztok hatékonyságban megegyeznek a műtrágyával, miközben mikroelem-összetételben, biológiai hatásban azokat megelőzi, és még jelentősen olcsóbb is.
 
500-650 kg vegyes műtrágya tápanyag-szolgáltató képessége 250-300 kg NPK hatóanyag. Ezzel összevetve: a 250-300 kg műtrágya-hatóanyaggal 8-10 t Biomass Super komposzt tápanyagszolgáltató-képessége egyenértékű, amely kijuttatva és bemunkálva jóval kedvezőbb költséggel jár. Ez termelői, gazdálkódói tapasztalatok alapján minimum 20%-os, legjobb esetben pedig akár 30-40% költségcsökkenést jelent, miközben a tápanyag-szolgáltató képesség megegyezik és jelentős a mikroelem-visszapótlás, humuszképzés és talajjavító hatás.
 
Magyarországon a komposztokat – a szennyvíziszap alapanyagúakat is – a 36/2006 (V.18) FVM rendelet szabályozza, amely az EU-n belül az egyik legszigorúbb a tagállamok között. Ha egy szennyvíziszap komposzt megfelel ennek a rendeletnek, lehetőség van arra, hogy korlátozás nélküli kereskedelmi és forgalomba hozatali engedélyt kapjon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (NÉBIH), azaz állami garanciát. Hazánkban az engedéllyel rendelkező szennyvíziszap komposztok száma egyelőre igen csekély, de növekvő tendenciát mutat, melynek fő zászlóvivője az Elmolight Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.
 
Szennyvíziszap hasznosításra, kommunális iszapok komposztálására kifejlesztett technológia alapelve a mezőgazdasági hasznosítás, azaz termékfejlesztés és termék-kereskedelem. Az általuk engedélyeztetett szennyvíziszap komposztok egységes árualapként jelennek meg az egész ország területén – összehangolt marketing-stratégiával, Biomass komposzt néven, a gyártó logójával.
 
A Biomass Super komposztok fő tápanyagok mellett – a növényi élethez nélkülözhetetlen – mikroelemeket, humuszanyagokat és bioaktív anyagokat is tartalmaznak, ezzel is kiemelkedve az átlagos minőségű komposztok közül.
 
Szerves kötésben lévő tápelemek jól hasznosulnak, a kimosódás és lekötődés minimális. A Biomass Super komposztok minden grammja igazoltan a talaj termékenységéért felelős hasznos mikroorganizmusok koncentrátuma. Így előnyösen egyesíti a műtrágyák tápanyag- utánpótló, és az istállótrágyák szervesanyag-pótló, talajélet-élénkítő hatását.
 
Biomass Super komposztok használatának levélanalízissel bizonyított előnyei
 
Biomass Super komposztok előnyét a műtrágyákhoz képest jó reprezentálja az A.K.S.D. által végzett levélanalízis kísérlet
 
 

Biomass Super komposzt hatása a kukorica termesztésben

Biomass Super komposzt kísérlet kukoricában

Biomass Super komposzt hatása a napraforgó termesztésben

Biomass Super komposzt kísérlet napraforgóban

Biomass Super komposzt hatása a kukoricára
 
Biomass Super komposzt hatása a kukoricában
 

A Biomass Super komposztok használata számos előnyt biztosít:

- terméstöbbletet,
- termés-minőség javulást,
- kedvező növény- egészségügyi hatást,
- talajszerkezet-javulást,
- javuló vízháztartást
- alacsonyabb költségeket, mint a műtrágya használat során
 

Biomass Super komposztok felhasználási és adagolási javaslata:

Magvetés vagy palánták alá a talajba kell bedolgozni:
- szabad földön 1-3 kg/m2
- hajtatásnál 5 kg/m2
- földkeverék készítésénél 100-200 kg/m3 adagolásban,

Szőlő, díszfa, cserje, gyümölcsfa telepítésénél a készítményt össze kell keverni a talajjal és 8-10 cm-re a gyökérzet alá helyezni:

- szőlőoltvány, díszfa, díszcserje esetén 0,3-0,5 kg/tő,
- gyümölcsfa esetén 3-4 kg/ültetőgödör mennyiségben,

Szántóföldi kultúrákban az adagolás 5-17 t/ha, állókultúrák esetében 5-15 t/ha,

Rekultivációhoz a talajvédelmi tervben meghatározottak szerint kell adagolni a terméket, és 15-20 cm mélységbe a talajba bedolgozni.

Továbbá ajánljuk még általános talajjavításhoz, parkosításhoz, füvesítéshez 40 dkg/m2 a talaj felső rétegébe bedolgozva.

Biomass Super hírek és kapcsolat

 

További ajánlott termékek: